Küzdjünk közösen, mert azt hinni, hogy ez csak Y és Z generáció problémája sehova sem vezető egyszerűsítés. A probléma közös és a támogatásunkra van szükségük, akár belátják, akár nem. Felejtsük el nekünk mi volna jó, kérdezzük meg őket mit szeretnének. Tanítsuk meg őket önálló döntésekre, segítsük fejlődni az önismeretüket. Ne az elvárások domináljanak a kapcsolatunkban, hanem az elfogadás. Bármennyire szerettük és tiszteltük is a szüleinket, mi sem akartunk a kicsinyített másuk lenni, mi is lázadtunk, de legalábbis mást akartunk vagy csak másképp. Ahogy George Orwell mondta:

„Minden generáció intelligensebbnek hiszi magát, mint az előzőek és bölcsebbnek, mint az utána következőek.”

Na de mit tehetnek magukért a fiatalok?!

 1. Találd meg az életcélod. Higgy, dolgozz valami nagyobb cél érdekében. Nem kell, hogy ez amolyan SMART cél legyen, elég, ha úgy érzed valami vezérel (l. Simon Sinek: Kezdj valamit a miérteddel)
 2. Fejleszd az érzelmi intelligenciádat és  a hozzá kapcsolódó képességeket. Ezek majd segítenek átjutni a válságokon.
 3. Inkább célokat tűzz ki, mint egyetlen célt. Inkább legyen listát a céljaidról, így ha valamit nem tudsz azonnal elérni, esetleg félre kell tenned vagy netán lemondanod róla, kisebb lesz a csalódás, hiszen koncentrálhatsz másra.
 4. Érd el, hogy a saját álmaid, vágyaid határozzák meg a céljaidat, ne valaki másé (sem a szüleidnek nem tartozol ezzel, sem a gyorsan változó divat hullámoknak).
 5. Követhetsz és követsz is el hibákat, szokj hozzá, ez a normális. Mindig van második esély!
 6. Ne halogass! Legalább aprócska lépést/lépéseket tegyél a célod felé. Nem kell mindent azonnal elérni, egy időben csak egy lépés.
 7. Adj magadnak időt, hogy átgondold a dolgokat, ne kapkodj, ne ess pánikba.
 8. Térképezd fel a teljes érdeklődési körödet, ne csak a potenciális szakmákat, hivatásokat vedd számba, hanem mindent, ami érdekel és örömet ad. Először is, sosem tudhatod mivel keres majd egyszer pénzt, másodszor, azok a tevékenységek, amiket szeretünk és élvezünk, fenntartják a motivációnkat és képesek inspirálni bennünket.
 9. És ezt a motivációt és inspirációt óvd foggal és körömmel, mert nagy kincs mindkettő.
 10. Kérj segítséget! Mindig fogsz találni.
 11. Felejtsd el a folytonos összehasonlítgatást! Állandó elégedetlenkedés szül. Önmagadhoz képest fejlődj.
 12. Keress egy objektív, külső támogatót mentor vagy coach-ot, sokat tud majd segíteni.
 13. Ne felejtsd el, nem te vagy egyetlen, aki ebben a cipőben jár, nem vagy lúzer.
 14. Minél előbb felejted el mások elvárásit, annál jobb.
 15. Nyugodtan próbáld ki magad több dologban is, ez a te korodban normális.

 

Sziráki Edit

Executive Coach, Vezetésfejlesztés, Management tanácsadás